keskiviikko 3. kesäkuuta 2015

Helmin ylioppilasjuhlat: ruokapöytä




Menu
Salaattisekoitus
Kirsikkatomaatteja ja rucolaa
Kurkkua
Fetajuustoa
Oliiveja
Kylmäsavulohta
Orzo-pinaattisalaatti
Hedelmäinen broileri-pastasalaatti
Sitruunainen parsa-perunasalaatti
Savulohi, tillifraiche
Paahtopaisti, piparjuurikastike
Lihapullat, paholaisenhillo

Orzo-pinaattisalaatti www.simplyrecipes.com/recipes/spinach_and_orzo_salad/
Tämä resepti tuli vahingossa eteen joskus huhtikuun lopulla. Orzo-pastaa, joka näyttää raakana ihan riisiltä, etsittiin kahdestakin kaupungista. Lopulta Heini ehti kisamatkallaan käydä Helsingin Stockmannilla, josta hän toi tätä 2 kg. Yhdestä 500 g pussista teimme salaatin mukaillen tuota ohjetta. Jätimme esim. fetan pois, koska meillä oli sitä erikseen tarjolla. Ihanaa! Heini sanoi, että voisi syödä tätä vaikka koko kesän. Tähän ei ole tarkkoja mittoja, koska maistelemalla saimme maun kohdalleen.

500 g orzo-pastaa
2 rasiaa baby-pinaattia
100 g pinjansiemeniä
1 prk Kalamata-oliiveja
1 punasipuli
oliiviöljyä
valkoista balsamicoa
sitruunamehua
Dijon-sinappia
suolaa, mustapippuria

Keitä pasta. Valuta ja jäähdytä. Aja 1 rasiallinen pinaattia sauvasekoittimella soseeksi. Lisää vähän oliiviöljyä. Silppua toinen rasiallinen pinaattia vähän pienemmiksi paloiksi. Silppua myös oliiveja pienemmiksi ja punasipuli ihan pieniksi kuutioiksi. Paahda pinjansiemenet kuumalla pannulla. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Tee kastike oliiviöljystä, balsamicosta ja sitruunamehusta. Mausta sinapilla, mustapippurilla ja suolalla.

Hedelmäinen broileri-pastasalaatti

Tähänkään salaattiin ei ole tarkkoja mittoja. Aloitimme keittämällä ihan liikaa pastaa. Sitten kypsensimme broileria. Hedelmiä sekaan niin, että näyttää tasapainoiselta.

1 ps simpukkapastaa
1 kg broilerinfileitä
fajita-maustesekoitusta 
säilykepersikoita
omenoita
viinirypäleitä
kevytmajoneesia
mango-currymaustetta
herneenversoja

Keitä pasta kypsäksi. Huuhtele, valuta ja jäähdytä. Paista broilerinfileet. Mausta fajita-mausteella ja suolalla. Paloittele broileri pieniksi kuutioiksi. Kuutioi myös persikat, omenat ja viinirypäleet. Mausta kevytmajoneesi mango-currymausteella. Sekoita kaikki ainekset keskenään.


Marinoitua punasipulia

Tällä ohjeella tehtyä punasipulia tarjosimme jo rippijuhlissa, ja silloin hyväksi havaitsimme.

4 punasipulia
3 tl sormisuolaa
3 tl sokeria
8 rkl limemehua


Kuori ja viipaloi sipulit ohuiksi renkaiksi. Sekoita marinadi ja lisää sipuleiden joukkoon.


Sitruunainen parsa-perunasalaatti (soppaajasilmukoita.blogspot.fi/2014/04/sitruunainen-parsa-perunasalaatti.html)


Ihana raikas perunasalaatti ilman majoneesia. Vähän muuntelimme tuosta idealähteestä.

2 kg perunoita
2 nippua parsaa
2 punasipulia
1 puntti ruohosipulia
1 prk kapriksia

Kastike:
1 sitruunan mehu
1/2 dl oliiviöljyä
1/2 dl valkoista balsamicoa
2 rkl Dijon-sinappia
suolaa, sokeria ja mustapippuria

Keitä perunat kuorineen. Jäähdytä, kuori ja kuutioi. Keitä parsat kypsiksi. Jäähdytä ja paloittele suupaloiksi. Kuutioi punasipuli pieniksi kuutioiksi. Silppua ruohosipuli. Yhdistä kaikki ainekset. Tee kastike ja lisää sekaan.


Savulohi, tillifraiche
Savulohen tilasin kaupasta. Sattui olemaan hyviä isoja fileitä. Seurana tarjosimme tillifraichea, eli 2 prk ranskankermaa ja yksi puntti tilliä ajettuna sauvasekoittimella.


Paahtopaisti, piparjuurikastike
Paahtopaistia oli ostettu noin 4 kg, kolmena palana. Paistoin ensin kuumalla pannulla pinnat kiinni. Sitten uuniin 125 asteeseen noin 2 tunniksi, kunnes lihan sisälämpö oli 63 astetta. Päälle runsaasti suolaa ja mustapippuria. Sen jälkeen kolme kerrosta foliota ja kolme kerrosta voipaperia, ja liha vetäytymään. Liha seisoi pöydällä tunnin verran, ja sitten yöksi laitoimme sen jääkaappiin. Aamulla se oli helppo leikata kylmänä ohuiksi siivuiksi. Todella yksinkertaista ja hyvää!

Piparjuurikastikkeessa oli purkki kermaviiliä ja tuubi piparjuuritahnaa.


Lihapullia, paholaisenhillo

Lihapullia tein 240 kpl: 2,4 kg jauhelihaa, pussillinen gluteenittomia korppujauhoja, 3 prk ruokakermaa, 5 kananmunaa, suolaa ja pippuria. 

Paholaisenhillon resepti on Dansukkerilta ja aikaisemmin jo hyväksi havaittu. Tämä sopii kanan, kalan ja lihan seuraksi. Kesähitti.
















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti